Pokud chcete ochutnat výborné karibské rumy za slušnou cenu, navštivte tento podnik
Autor: Lukáš Karel Václav Petřík | Publikováno: 07.02.2016 | Rubrika: Cigars, whisky, no sport...
Ilustrace
Obsluha je příjemná, ale možná by někdy mohla častěji „kontrolovat“ dostatek živin u stolů. Celkový dojem z podniku je velmi dobrý. Dobrý poměr výkon/cena a nabídka rumů je opravdu luxusní…

Do podniku Decentní dýně jsem se dostal celkem náhodou, když jsme plánovali každoroční setkání skupiny gentlemanů. 

Jeden rok jsem měli tématický večer s whisky, jednou s dobrým klášterním pivem, potom s koňakem a armaňakem a letos přišel na řadu rum.

Řada lidí u nás, když se řekne „rum“, tak si pořád představí tuzemák. Nic proti tomu. Na gymplu jsem ho taky pil ve větším než malém množství. A do grogu, „čaje s rumem“ či do cukroví je tuzemák dobrý. Ale rozdíl mezi „tuzemským rumem“ a rumem, je asi jako kazajkou a svěrací kazajkou, jak zní starý, už dosti ohraný, bonmot. Dobrý rum z cukrové třtiny je prostě fakt žrádlo.

Decentní Dýni naleznete v Praze 2, bezprostředně pod Riegerovými sady, v Italské ulici na Královských Vinohradech. Na rumovém lístku naleznete více než sto druhů rumů.

Více než sto druhů rumů za slušnou cenu

Na našem tématickém večírku jsem ochutnal Black Jamaica 12letý, Angosturu 1824, Zaya Gran Reserva, El Dorado 15, XM Millenium 12YO, dvanáctiletý Dictador a Millonario 15YO. Ty jsem doposud nepil, tak jsem si je na lístku vyhlédl.

Jasně vyhrála Angostura 1824. Možná, že v mém osobním žebříčku přeskočí Presidente Marti 15 YO… Black Jamaica mi přišla zajímavá, též si možná koupím láhev. Rum se sympatickým názvem Dictador splnil očekávání – je na mě prostě moc suchý. Rumy mám rád sladké…

Pro začátečníky jsou na lístku i degustační „meníčka“ po malých panácích (2 cl). Podle mě dobře vybrané sestavy. Osobně bych doporučil Imperial I a Imperial II. Takže je to dobrá věc, aby člověk ochutnal, než si koupí nějakou celou láhev (doporučuji poměřit ceny lahví na www.heureka.cz, bývají dost velké cenové rozdíly mezi prodejnami).

Na čepu jsou i piva z Únětic a mění se tam i sudy z dalších minipivovarů. Koktejly tam jsou za slušnou cenu, i když já na míchanice, na rozdíl od Kingsleyho Amise a Jamese Bonda, moc nejsem.

K snědku vám dají hot dog, nakládaný hermelín, utopence a další menší pochutiny. Jsou zde prostory pro kuřáky i nekuřáky, takže si k rumu můžete dát i doutník (ale přinesený, v podniku je neprodávají). Samozřejmostí je, že rum dostane do koňakovek či do jiných skleniček se zúženým hrdlem, aby vynikla vůně.

Obsluha je příjemná, ale možná by někdy mohla častěji „kontrolovat“ dostatek živin u stolů. Celkový dojem z podniku je velmi dobrý. Dobrý poměr výkon/cena a nabídka rumů je opravdu luxusní…

 

Čtěte také:

Winston Churchill o whisky

 

Rytíř papežského Řádu sv. Silvestra o rumu, rytířích a budoucnosti Západu

 
Neobyčajné príhody rumu
 
Manuál pro gentlemana: Jak pít správně whisky. Lekce č. 1 (whisky review -Talisker 10 y.o.)
 
Winston Churchill o blahodárnosti kouření doutníků a pití alkoholu
 
Roger Scruton: Alkohol je morálním srdcem konzervatismu

 

Restaurace Al Capone v Mníšku pod Brdy. Vezměte si tam baseballku či samopal a možná vám za hodinu jídlo přinesou. Ale potkání Šloufa potěšilo